Cakovsko-novodvorský okruh "podzim 2009"

17.10.2012 00:41

 

Ve dnech 14.-15.11.2009 se tradičně pořádaly v Nových Dvorech u Náměště na Hané závody psích spřežení se dvěma tratěmi sprint i mid.

Atmosféra závodu se rozléhala mezi pořadateli již od sobotního rána, kdy se dodělávala trať hlavně v rizikových úsecích a v úsecích ve kterých se přejíždí silnice, která díky uzavírce v Náměšti nebyla tak rušná jak se očekávalo. Závodníci se na závod sjížděli již od rána a snimi se rozléhal štěkot přibývajících nedočkavých psů. I počasí bylo na nás docela mírné i přes to že byla vyšší teplota než na kterou jsme zvyklí. Sprintová trať byla stejná jako minule, ovšem midová byla 15-ti kilometrová a pozměněná oproti loňsku. Ale závodníci se na trati museli setkávat s kluzkostí, bahnem a kalužemi.

Start prvního závodníka byl naplánován až na jednu hodinu, hlavně kvůli honu. Startovalo se poměrně dlouho, díky nečekanému a potěšujícímu počtu závodníků. Pořadatele hlavně potěšil narůstající počet nových zavodníků, tzv. nová generace a to nejen v dětské kategorii :-).

Ale i přes vysoký počet závodníků sobotní kolo uteklo rychle a  většina závodníků se přesunula do Cakova na ubytovnu. Přesun provázen menší komplikací s klíčemi od budovy plynul dobře, ale pořadatelé měli strach z nedostatku místa na parkování. Naštěstí všichni měli dost místa k parkování i pro psi a nedočkavě se těšili na večeři. Závodníci letos na večeři měli široký výběr od řízku po květák. Zábava na ubytovně trvala zhruba do jedné do rána.

V neděli byl start v devět, ale dost závodníků nevypadalo že by měli startovat. Celou noc navíc pršelo a ráno byla mlha, což v závodnících budilo rozpaky. Naštěstí začalo ráno vysvítat slunce a vypadalo to na nádherný den a taky že byl i když jsem měl problémy s koloběžkou a usychajícím bahnem. Vyhlašování jsme si všichni užili a plno z nás bylo rádo z množství cen, které je pro tyto závody pořádané Hanáckým mushers clubem je typické.

Tímto chci poděkovat Hanáckému mushers klubu, vedeného Renátou Mackovou a přátelským kolektivem členů. A také závodníkům a lidem, kteří nám pomáhali při nedostatku pořadatelů a těším se na jarní závod.

Dne 17.11.2009

Petr Macek ml.