Závodní řád

21.11.2016 22:03

Finální verze 30.09.2011 

 Ke stažení zde 

Soubor je ve formátu ".doc." doporučujeme otevírat ve Wordu.

Snaha byla původní řád co nejvíce přiblížit mezinárodním pravidlům (IFSS, FISTC), na závěr schvalování se vyšlo vstříct v indiv. disciplínách ECF. 
 
Stručný přehehled nejdůležitějších změn:
 
Počty psů v kategoriích se upravují tak, aby BYLO možno s hraničními počty dosáhnout do dvou tříd (např se čtyřmi volit C nebo B). 
Je na pořadateli, aby využil tuto možnost k preferenci vhodných kategorií (např C+A, nebo B+U) 
 
Zavádí se cílová zóna se zrušeným právem přednosti 150 m pro individuální disciplíny ( = pořadatel musí mít cedulku -800- i -150- ) 
 
Sjednocuje se postavení psů u všech indiv. disciplín na startu - závodník i pes čekají před čárou 
 
Definována pravidla pro předjíždění pro indiv. disciplíny (není stop-trail...) a pro stíhací závod (neplatí právo přednosti, ale závodník je povinen jet na stejné straně jako jeho pes/psi a na povel uvolnit trať jak to jen jde) 
 
Výstroj - při připojení tažné šňury k tělu závodníka je nutno mít pás min. 7 cm široký, při Skj navíc žádný kovový předmět na závodníkově straně vodítka s amotrizérem, závodník musí mít vypouštěčku nebo finský hák. Na suchu jsou pravidla zatím benevolentnější. 
Délka tažné šňůry max. 2,5 před.., na koloběžce povoleno i připoutání tažné šňůry k jezdci. 
Nesmí být obuv pro psa připadně nebezpečná (kov. hroty..) 
 
Kára brzdy min. na zadních kolech, vybavena lankem pro případné odložení psa, čtyřkolky s rozhaněčem a ruční brzdou. 
 
V případě technické závady na koloběžce, bicyklu nutno dorazit do cíle i s kolem/koloběžkou. V případě poruchy na káře (ohrožující bezp.) nesmí jezdec pokračovat. (=musí vždy dorazit s károu nebo počkat se psy u káry na trati) 
 
Pes neschopný pohybu může být transportován jen ve vaku na ložné ploše, není li vak, nutno zastavit a vyčkat pomoci (platí pro káry bez vaku, tříkolky a všechny individuály) 
 
Pro více jak 6 psů může být povolen na káře pomocník s přilbou na sedátku káry, ten ale smí pomáhat jen s držením káry (ne navádět psy, vymotávat..) 
 
Diskvalifikace musí být udělena mj. za napadení psa s viditelnými následky, za tažení psa v cílové zóně. 
 
Disciplinární opatření musí být uvedena ve výsledkové listině a mají mít kumulativní efekt - tj. při dalším výskytu na jiném závodě může ředitel volit tvrdší postih.
Levíčková Helena

"Snaha byla původní řád co nejvíce přiblížit mezinárodním pravidlům (IFSS, FISTC), na závěr schvalování se vyšlo vstříct v indiv. disciplínách ECF. 

Stručný přehehled nejdůležitějších změn:

  • Počty psů v kategoriích se upravují tak, aby BYLO možno s hraničními počty dosáhnout do dvou tříd (např se čtyřmi volit C nebo B). 
  • Je na pořadateli, aby využil tuto možnost k preferenci vhodných kategorií (např C+A, nebo B+U) 
  • Zavádí se cílová zóna se zrušeným právem přednosti 150 m pro individuální disciplíny ( = pořadatel musí mít cedulku -800- i -150- ) 
  • Sjednocuje se postavení psů u všech indiv. disciplín na startu - závodník i pes čekají před čárou 
  • Definována pravidla pro předjíždění pro indiv. disciplíny (není stop-trail...) a pro stíhací závod (neplatí právo přednosti, ale závodník je povinen jet na stejné straně jako jeho pes/psi a na povel uvolnit trať jak to jen jde) 
  • Výstroj - při připojení tažné šňury k tělu závodníka je nutno mít pás min. 7 cm široký, při Skj navíc žádný kovový předmět na závodníkově straně vodítka s amotrizérem, závodník musí mít vypouštěčku nebo finský hák. Na suchu jsou pravidla zatím benevolentnější. 
  • Délka tažné šňůry max. 2,5 před.., na koloběžce povoleno i připoutání tažné šňůry k jezdci. 
  • Nesmí být obuv pro psa připadně nebezpečná (kov. hroty..) 
  • Kára brzdy min. na zadních kolech, vybavena lankem pro případné odložení psa, čtyřkolky s rozhaněčem a ruční brzdou. 
  • V případě technické závady na koloběžce, bicyklu nutno dorazit do cíle i s kolem/koloběžkou. V případě poruchy na káře (ohrožující bezp.) nesmí jezdec pokračovat. (=musí vždy dorazit s károu nebo počkat se psy u káry na trati) 
  • Pes neschopný pohybu může být transportován jen ve vaku na ložné ploše, není li vak, nutno zastavit a vyčkat pomoci (platí pro káry bez vaku, tříkolky a všechny individuály) 
  • Pro více jak 6 psů může být povolen na káře pomocník s přilbou na sedátku káry, ten ale smí pomáhat jen s držením káry (ne navádět psy, vymotávat..) 
  • Diskvalifikace musí být udělena mj. za napadení psa s viditelnými následky, za tažení psa v cílové zóně. 
  • Disciplinární opatření musí být uvedena ve výsledkové listině a mají mít kumulativní efekt - tj. při dalším výskytu na jiném závodě může ředitel volit tvrdší postih.

Levíčková Helena"

Zdroj: www.mushing.cz 

Petr Macek ml.